بروزترین پروژه های ایرانی داک
خانه » پایان نامه » دانلود پایان نامه کارشناسی ارشد بررسي اثر بخشي درمان گروهي بر رضايت زناشويي
دانلود پایان نامه کارشناسی ارشد بررسي اثر بخشي درمان گروهي بر رضايت زناشويي

دانلود پایان نامه کارشناسی ارشد بررسي اثر بخشي درمان گروهي بر رضايت زناشويي

شرح مختصر :

مقدمه

خانواده ؛ اين واحد به ظاهر كوچك اجتماعي ؛ از اركان عمده و از نهادهاي اصلي هر جامعه به شمار مي رود . در واقع ؛ خانواده را مي توان خشت زير بنايي جامعه و كانون اصلي حفظ سنت و رسوم و ارزشهاي والا ؛ مورد احترام و شالوده ي مستحكم مناسبات پايدار اجتماعي و روابط ميان افراد دانست كه مهد پرورش فكر و انديشه و اخلاق و تعالي روح انساني به شمار مي رود.

خانواده اساساً كانون كمك ؛ تسكين ؛ التيام ؛ و شفا بخشي است . كانوني است كه بايد فشارهاي رواني وارد شده بر اعضاي خود را تخفيف دهد و راه رشد و شكوفايي آن را هموار كند . اگر خانواده ؛ محيط سالم و سازنده اي بر اي اعضاي خود باشد و نيازهاي جسماني و رواني آنها را براورده سازد بي شك نياز آنان به نهادهاي درماني خارج از خانواده كاهش خواهد يافت .

در اين ميان ؛ با توجه به اهميت حفظ خانواده در جامعه ؛ يكي از مشكلات شايع كه توجه خانواده – درمانگران را به خود جلب كرده ؛ عدم ابراز مطلوب احساسات است . اين مشكل ممكن است ؛ باعث عدم رضايت زناشويي شود ؛ نارضايتي زناشويي ؛ ناشي از انتخاب رفتارهاي غير مسئولانه و نادرست در رابطه زناشويي است . هر انساني نيازهايي دارد و بر اساس هر نيازي داراي خواسته هايي است . ما رفتارهاي خود را طوري انتخاب مي كنيم كه مؤيد دنياي ادراكي ما باشد . تضاد خواسته هاي زوجين ؛ غير واقعي بودن خواسته ها و ناتواني در ارزيابي درست از رفتارهاي خود موجب عدم رضايت زناشويي مي گردد . ( گلاسر 2000 ، به نقل از عزيزي ، 1386 )

نارضايتي زناشويي زماني بالا مي گيرد كه ابراز احساسات بين زوجين به صورت نامطلوب و غير صحيح صورت گيرد و به عنوان يكي از عوامل ؛ در كنار ساير عوامل نارضايتي به حساب مي آيد و باعث اختلافهاي جزئي تا تعارضات شديد مي شود ( اديب راد 1383 ) .

از آنجايي كه بروز نارضايتي زناشويي مي تواند يكي از مقدمات جدايي و طلاق باشد ؛ اگر اين مسأله به گونه اي حل و كنترل شود ؛ به جدايي زوجين ختم نمي شود ؛ در غير اينصورت به طلاق منجر خواهد شد . در كشورهاي غربي آمار طلاق و جدايي بيش از 50 درصد مي رسد . يعني ؛ از هر دو ازدواج كه براي اولين بار صورت مي گيرد يكي از انها به طلاق منجر مي شود ؛ كه يكي از مهمترين عوامل آن نارضايتي زناشويي و ناتواني طرفين در ابراز صحيح و مطلوب احساسات است . ( فرح بخش ؛ 1383 ) .

تحقيقات نشان داده است كه آمار طلاق در جامعه ي ايران نيز روبه افزايش است به طوري كه از سال 1372 تا 1378 اين ميزان از 3/6 درصد به 15 درصد نسبت به ميزان ازدواج افزايش يافته است ( فريدي 1385 ، به نقل از عزيزي، 1386) .

تحليل ارتباط محاوره اي علاوه بر زباني ساده و جذاب ؛ همخواني با ارزشها ؛ مفاهيم فرهنگي و مذهبي ما نظريه اي است كه در مورد شخصيت و روش منظمي است براي روان درماني به منظور رشد و تغييرات شخصي به كار گرفته مي شود ( جونز ؛ استوارت به نقل از دادگستر 1385 )

رويكرد تحليل ارتباط محاوره اي ؛ به اشخاصي كه به جاي تطبيق با ديگران مي خواهند تغيير كنند ؛ به اشخاصي كه به جاي سازش مي خواهند دگرگوني در درون خود به وجود آورند جوابهاي تازه اي داده است . هريس1 مي گويد : يكي از علت هاي عمده اي كه تحليل ارتباط محاوره اي ؛ چنين اميد گسترده اي را در پر كردن شكافهاي بين نياز و وسيله درماني به ما مي دهد ؛ آن است كه اين روش بهتر از هر جا در گروه ها ثمر بخش است .

از طريق روش تحليل ارتباط محاوره اي گروهي به اعضا كمك مي شود تا در سطح مقبول و مناسبي با ديگران ارتباط برقرار سازند و آگاهي و ارتباط خود را با ديگران فزوني بخشند .

به نظربرن2 ( 1961) مراحل تغيير رفتار عبارتند از : زدودن عوامل نامناسب از رفتار ؛ تخليه ي رواني ؛ توصيف و روشن سازي شيوه هاي ارتباط و جهت يابي جديد ( شفيع ابادي 1385 ) .

در اين رابطه هريس مي گويد : “” از اينكه اغلب مشاهده مي كنم چگونه از همان جلسه اول مردم شروع به تغيير مي كنند ؛ خوب مي شوند و رشد مي كنند و اولين حركت را براي خلاصي از استبداد گذشته اغاز مي كنند ؛ لذت ژرفي به من دست مي دهد . . . اگر اشخاص بتوانند تغيير كنند ؛ دنيا مي تواند تغيير كند . اين اميدي است كه ما در دل مي پرورانيم “” ( هريس ترجمه فصيح 1385 ) . مشاهده تحقيقاتي در زمينه رابطه با ابراز احساسات و رضايت زناشويي ( اميني قمي 1380 ) و رابطه ابراز احساسات و رضايت زناشويي توسط (نورالهي 1382 ) همچنين علاقه شخصي به رويكرد تحليل رفتار متقابل( TA) برن انگيزه اصلي انتخاب موضوع اين تحقيق از جانب پژوهشگر است.

بيان مسئله

انسان بايد نيازهاي زيستي خود را در اوضاع و احوال اجتماعي به ويژه خانواده ارضا نمايد . اوضاع و احوال زندگي دائم در حال تغيير و دگرگوني است ؛ چرا كه هيچ انساني در خلاء زندگي نمي كند و بخش قابل ملاحظه اي از رفتار انسان مراوده با ساير مردم بخصوص اعضا خانواده اش است . انسان در بسياري از شئون زندگي اجتماعي و خانوادگي خود با ساير افراد جامعه و اعضاي خانواده در رابطه با فعل و انفعالات مداوم قرار دارد . او بايد براي ادامه حيات و تأمين حوائج خود به زندگي گروهي تن دهد و با ديگران براي رسيدن به هدفهاي مشترك ؛ تشريك مساعي كند . در چنين شرايطي و در ارتباط با ساير افراد جامعه و خانواده است كه هر كس ناگزير بايد به نوعي سازگاري رضايت بخش دست يابد و به همين دليل است كه مشكلات و موانع سازگاري انسان از حيات اجتماعي و خانوادگي او سرچشمه مي گيرد (مورينو 1975 ؛ به نقل از مهرآبادي 1385) .

خانواده به عنوان بنيادي ترين نهاد اجتماعي ؛ نياز به ايجاد در روابط زناشويي پر داوم دارد . تحقق اين رابطه ؛ مستلزم دستيابي به اهداف زندگي مشترك است . خانواده به عنوان يك نهاد اجتماعي ؛ همچون ديگر نهادهاي اجتماعي در حال پيچيده تر شدن است ؛ به طوري كه عضويت و تداوم زندگي در آن توسط يك زوج ؛ مستلزم مهارتهايي بسيار بيشتر از دوران گذشته است . فقدان اين مهارتها بخصوص ابراز احساسات مطلوب بين زوجين موجب افزايش نارضايتمندي زناشويي و نتيجتاً طلاق شده است ( نور الهي 1382 ) .

روابط رضايت بخش زناشويي براي زن و شوهر و فرزندانشان و نيز افزايش انعطاف پذيري انها در برابر فشارهاي زندگي مشكلات ارتباطي عامل عمده اي در بروز بيماريهاي رواني و جسماني هستند .  ( هالفورد، ترجمه تبريزي و همكاران 1384 ) .رضايت زناشويي يك مقوله چند بعدي است و به عوامل زيادي وابسته است كه به شرط مهيا بودن اين عوامل قابل دست يابي است .   پژوهش هاي زيادي براي شناسايي مؤلفه هاي رضايت زناشويي انجام گرفته است كه از اين مؤلفه ها مي توان به كيفيت ارتباطات ؛ صميميت در روابط جنسي ؛ اعتماد ؛ احترام متقابل ؛ تفاهم همدلانه و برابري اشاره كرد ( برين و مكي1995 و لوتز 1990 ؛ رابينسون وفنل 1993 ،به نقل از مهانيان خامنه ، 1382). مجموعه اي از سبك هاي ارتباطي مثبت مانند بيان و ابراز همدلانه و مناسب احساسات با رضايت زناشويي همبستگي دارد و حال آنكه بسياري از زوجين كه در زندگي زناشويي با هم اختلاف دارند ؛ در برخورد با روابط في مابين تنها متوجه اشكالات مي شوند و آنچه را كه دوست ندارند؛ مي بينند و از درك اين كه براي انجام سبك هاي ارتباطي مثبت (ابراز احساسات ) چه كاري از آنها ساخته است ؛ عاجزند ( اربابان اصفهاني ؛ 1385 ).

تحقيقات نشان مي دهد كه رضايت زناشويي از عوامل مؤثر در برخورداري از رابطه اي مطلوب بين زن و شوهر است در اين رابطه توانايي ابراز احساسات زن و شوهر در رضايت زناشويي آنان نقش حياتي دارد . ( نوابي نژاد 1380 ) .

زوجين در جامعه امروزي براي برقراري و حفظ روابط صميمي و در ابراز صحيح احساسات از جانب همسرشان به مشكلات فراگير و متعدد دچارند . بديهي است كه مشكلات موجود در ابراز صحيح احساسات و درك ان از طرف زوجين و در كنار عوامل متعدد ديگر از قبيل ( عوامل اقتصادي ؛ فرهنگي ؛ اجتماعي و . . . ) اثرات نامطلوبي بر زندگي مشترك آنها مي گذارد كه مي توان به كمبودهايي در توانايي خود اگاهي ؛ خويشتن داري ؛ همدلي ؛ توانايي تسكين دادن به يكديگر اشاره نمود ؛ و اين معضل سبب پريشاني روابط زناشويي آنها شده و احساس رضايت و خشنودي از زندگي زناشويي را در انان كاهش مي دهد و بطور منطقي هر چه نارضايتي از زندگي مشترك بيشتر باشد احتمال طلاق و جدايي افزايش مي يابد كه همين مسئله يكي از دلايل مراجعه فراوان درمان جويان به مراكز مشاوره      مي باشد . ( مهانيان خامنه 1382 ) .متخصصان مشاوره و درمان مشكلات زناشويي و خانواده كوشيده اند تا راهكار ها و مدلهايي براي افزايش ابراز احساسات و بالا بردن رضايت زناشويي از جمله درمان گروهي تحليل رفتار متقابل ( TA) را ارائه كرده اند و ما در اين پژوهش مي خواهيم ميزان اثر بخشي اين نوع درمان گروهي را بر افزايش ابراز احساسات و رضايت زناشويي در بين زنان متاهل شهر تهران مورد بررسي قرار دهيم.

اهميت و ضرورت پژوهش :

شكست در برقراري ارتباط ؛ يكي از رايج ترين مشكلاتي است كه از سوي همسران ناراضي ابراز مي شود . اگر چه اين باور همگاني سالهاست كه پذيرفته شده است . ولي پژوهشگران درستي آن را در عمل به تازگي بررسي كرده اند . نتايج اين پژوهش ها نشان مي دهد كه دشواري هاي ارتباطي تنها علت اختلافهاي زناشويي نيست ؛ با اين حال ؛ مشخص كننده ي روابط همسران پريشان است و به نظر مي رسد كه مشكلات موجود را تشديد مي كند (برنشتاين،ف،اچ ؛ ترجمه پور عابدي 1380) .

عصر حاضر دوران روابط پيچيده انساني است كه در آن پديده هاي مربوط به واكنش ها در مسير فشارزاي خاص خود در جريان است . اين روابط پر پيچ و خم و درهم آميخته اگر مورد بررسي علمي قرار نگيرند مشكلات بسياري بوجود مي اورند كه نه تنها اين

مشكلات اثرات مخربي بر خود شخص دارد بلكه اثرات مهلكي را بر خانواده ها خواهد داشت . تحليل رفتار متقابل نظريه اي است كه با كاربرد آن مي توان گامهاي مؤثري در شناخت و درمان شخصي و رشد روحي رواني برداشت . همچنين اين نظريه در بهبود روابط انساني اثرات مثبت مؤثري دارد .

( استوارت ؛ به نقل از دادگستر 1385 ) .

نظريه تحليل رفتار متقابل بخصوص با فرهنگ پر بار و بالنده ما هم نوايي و هم سوئي دارد در نتيجه كاربرد آن را در بهبود و رفتارها و روابط انساني به وضوح مي توان مشاهده كرد .

بررسيهاي انجام شده در ايران و ساير كشورها نشان ميدهد شيوع بيماريهاي رواني در زنان بيشتر از مردان است . بنابر يافته هاي اين پژوهشها ميزان شيوع اختلالهاي رواني در زنان 2 تا 3 برابر مردان گزارش داده شده است . زنان نسبت به مردان نشانه هاي بيشتري را مشاهده مي كنند زيرا بيش تر به فكر سلامتي خود هستند و بيش تر براي دريافت دانش هاي بهداشتي مشتاقند . شايد به اين دليل كه مسئوليت سلامت خانواده را ساليان سال عهده دار بوده اند . زنان بيش از مردان از خدمات بهداشتي و درماني استفاده مي كنند . در صد بالاي مراجعه كنندگان زن به مراكز بهداشتي ؛ مشاوره اي و درماني اين مطلب را تأييد مي كنند . ( نوابي نژاد 1385 ) .

اگر چه شرح نظريه ” تحليل ساختاري ” و ” تحليل رفتار متقابل ” پيچيده مي نمايد به كارگيري آنها تنها مستلزم دانستن شش واژه است : واژه هاي ” روان بروني ” و ” روان جديد ” ؛ ” روان قديمي ” به عنوان دستگاههاي رواني تلقي مي گردند

كه از لحاظ پديده شناسي به صورت ” حالت من ” نشان داده مي شوند . روان بروني ” حالت من تشخيص دهنده ” روان جديد حالت ” من داده پردازي شده ” روان قديم ” من واپس رونده ” كه به زبان عاميانه اين انواع ” حالت من ” را   ” والد ” ؛ ” «بالغ » ” و ” كودك ” مي ناميم . اين سه اصل ؛ اصطلاحات كلي تحليل ساختاري شخصيت را تشكيل مي دهند ( برن ؛ به نقل از فصيح 1374 ) .

حالت ” من كودكي “مجموعه اي از احساسات ؛ نگرشها و طرحهاي رفتاري است كه بقاياي از دوران كودكي خود فرد هستند . حالت ” من والديني ” مجموعه اي از احساسات ؛ نگرشها و طرحهاي رفتاري هستند كه ويژگي هايي مشابه همين در والدين هم وجود دارد . حالت “من  «بالغ » ” به وسيله مجموعه اي از احساسات ؛ نگرشها و طرحهاي رفتاري خود مختار و مستقل توصيف مي شود كه با واقعيت موجود تطبيق و هماهنگي دارند ( شفيع آبادي 1385).

فهرست مطالب

  • چکيده  
  • فصل اول:کليات پژوهش
  • مقدمه
  • بيان مساله
  • اهميت وضرورت انجام تحقيق
  • اهداف پژوهش
  • فرضيه هاي تحقيق
  • متغيرها
  • تعريف نظري متغيرهاي تحقيق
  • تعريف عملياتي متغرهاي تحقيق
  • فصل دوم: ادبيات وپيشينه پژوهش
  • مقدمه    
  • انواده وساختار آن  
  • رضايت زناشويي
  • عوامل موثر بر رضايت زناشويي
  • تاثير رضايت زناشويي برسايرابعاد زندگي
  • نظريه چرخه زندگي
  • عوامل آسيب رسان به رضايت زناشويي
  • رضايت زناشويي وابراز احساسات
  • ابراز احساسات
  • پايه هاي ارتباط زناشويي
  • موفقيت روابط زناشويي
  • بيان عواطف واحساسات
  • تعارض درابرازاحساسات وعواطف
  • چگونه احساسات ناخوشايندخودراباهمسردرميان بگذاريم؟
  • قواعد بيانگر احساسات
  • ابرازعشق ومحبت زوجين نسبت به يکديگر
  • عوامل موثردررابطه سالم زناشويي
  • توجه (رفتارکلامي وغيرکلامي)
  • گوش دادن
  • ستايش وتقدير
  • رابطه زناشويي ازديدگاه اسلام
  • تحليل محاوره اي…. 49
  • فرضهاي فلسفي(TA)
  • خوشگذراني-نقش –بازي کردن    
  • کاربرد-اهداف تغييرات در(TA)
  • استقلال
  • ارتباط باز
  • دستورالعمل درمان-سه (P )
  • الگوي حالات رواني
  • والد
  • بالغ
  • کودک
  • وضعيتهاي زندگي
  • من خوب نيستم شما خوب هستيد          
  • من خوب نيستم شما خوب نيستيد
  • من خوب هستم شما خوب نيستيد
  • من خوب هستم شما خوب هستيد
  • آسيب شناسي ساختاري
  • آلودگي
  • طرد
  • تحليل تبادلها-وقت گذراني
  • کلک بازي قصه ها
  • روابط متقابل
  • روابط متقابل مکمل
  • روابط متقابل متقاطع
  • نوازش
  • مثلث نمايشي کارپمن
  • تحليل ارتباط محاوره اي ودرمان
  • تعريف گروه
  • روان درماني گروهي
  • هدفهاي گروه درماني
  • گروه درماني بارويکردتحليل محاوره اي
  • وظايف درمانگر وهدف درمان بارويکردتحليل محاوره اي
  • خانواده درماني
  • تحقيقات انجام شده درداخل
  • تحقيقات انجام شده درخارج
  • خلاصه وجمع بندي
  • فصل سوم:روش انجام پژوهش
  • روش پژوهش
  • جامعه مورد مطالعه
  • حجم نمونه وروش نمونه گيري
  • ابزارهاي جمع آوري اطلاعات:
  • الف)پرسشنامه انريچ
  • ب)پرسشنامه بيان احساسات
  • روش اجراي پژوهش
  • روشهاي آماري وتجزيه وتحليل اطلاعات
  • فصل چهارم : تجزيه وتحليل آماري
  • تجزيه وتحليل توصيفي داده ها وجدولها
  • تجزيه وتحليل استنباطي يافته ها و فرضيه ها
  • فصل پنجم: بحث ونتيجه گيري
  • مقدمه
  • بحث در زمينه فرضيه هاي پژوهش
  • پيشنهادها
  • الف :براساس يافته ها
  • ب: براي آيندگان
  • محدوديتهاي پژوهش
  • منابع
  • پيوستها
  • عنوان : پایان نامه کارشناسی ارشد بررسي اثر بخشي درمان گروهي بر رضايت زناشويي
  • قالب: word و قابل ویرایش
  • تعداد صفحات: 173 صفحه
  • قیمت: 49000 تومان

کليک جهت خريد کالا ، به منظور پذيرش قوانين و مقررات سايت مي باشد .

کليک جهت خريد کالا ، به منظور پذيرش قوانين و مقررات سايت مي باشد .

توجه ، توجه خیلی مهم : لطفا ایمیل خود را بدون www وارد کنید و از درستی ایمیل خود مطمئن باشید زیرا یک نسخه از فایل نیز به صورت خودکار به ایمیل شما ارسال می گردد.

بعد از پرداخت آنلاین توسط کارتهای بانکی تحت شتاب لینک دانلود فایل بصورت اتوماتیک برای شما آزاد و نمایش داده می می شود و همچنین اگر در هنگام خرید ایمیل خود را وارد کرده باشید یک نسخه از فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.

راهنمای دانلود :

  1. ابتدا بر روی گزینه خرید در بالا کلیک کنید سپس نام و ایمیل خود را در کادر وارد و بر روی گزینه ” خرید که به رنگ آبی است “  کلیک کنید.
  2. سپس با انتقال به سامانه پرداخت و انتخاب گزینه ؛ پرداخت از طریق درگاه های بانکی؛  بانک صادر کننده کارت خود را انتخاب و با پرداخت وجه ،لینک  فایل مورد نظر به ایمیل شما بلافاصله ارسال می گردد.

جهت راهنمای پرداخت اینترنتی اینجا کلیک کنید

banksLogo1

نام شما (الزامی)

ایمیل شما (الزامی)

موضوع

پیام شما

     

درباره‌ی ایرانی داک

avatar
ایرانی داک پایگاه علمی سالم در زمینه پروپوزال، پایان نامه، مقاله، پروژه و تحقیقات دانشجویی در مقاطع تحصیلی کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای می باشد؛ با افتخار به اینکه عملکرد تخصصی، پژوهشگری ، احاطه بر موضوع ، توجه به اصول، ضوابط و معیار های علمی ، دانش روز ، توانمندی حرفه ای، آن تایم بودن و پذیرش مسئولیت کامل مشاوره پروژه ها و تحقیقات متقاضی از ویژگی های عملکردی متخصصین کارآزموده این مجموعه علمی ـ فرهنگی است.

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*


نُه + 2 =