بروزترین پروژه های ایرانی داک
خانه » پروژه، مقاله، تحقیق » دانلود پروژه تحلیل جامعه شناختی نقش اعتماد اجتماعی در توسعه فرهنگ و مديريت جهادي
دانلود پروژه تحلیل جامعه شناختی نقش اعتماد اجتماعی در توسعه فرهنگ و مديريت جهادي

دانلود پروژه تحلیل جامعه شناختی نقش اعتماد اجتماعی در توسعه فرهنگ و مديريت جهادي

شرح مختصر :

از آنجا كه امروزه منشأ اصلي توسعه سازمانها و مدیریت ها برخورداري از نيروي انساني كارآمد و توانا و مشاركتي مي باشد و فاصله ميان جوامع از حيث دانايي و ناداني است نه دارايي و ناداري، بنابراين دانايي و كيفيت منابع و نيروهاي انساني به عنوان مهمترين، باارزش ترين و گرانمايه ترين سرمايه و منبع يك سازمان، نقش عمده اي را در توسعه پايدار جامعه دارند. دراكر(1999) با مطالعه دو قرن بيست و بيست و يكم مطرح مي كند كه قرن بيستم، قرن بهره وري نيروي انساني كاربر بوده است ولي قرن حاضر دوره كارهاي دانش بر و علمي مي باشد، به طوريكه در قرن گذشته با ارزش ترين دارائي يك سازمان ابزار توليد آن سازمان بوده است ولي اكنون سرمايه اصلي سازمان ها كاركنان و منابع انساني به عنوان نيروهاي دانشگر هستند. لذا توانمندسازي نيروي انساني و شناسائي عوامل مؤثر بر آن در محيط هاي شغلي و سازماني مي توانند گام هاي مهمي در جهت كارآمد كردن نيروهاي انساني و ايجاد شرايط مناسب كاري بر اساس اعتماد متقابل بين سطوح مختلف سازماني و در نتيجه توسعه سازمان باشد.

محيط هاي سازماني جديد كه با ويژگيهاي پيچيدگي، آشفتگي، سرعت و تغييرات شتابان همراه مي باشند، نيازمند نيروهاي انساني انعطاف پذير، كارآفرين، مسئوليت پذير، با اعتماد بالا، طالب ابتكارو مشاركتي مي باشد. در چنين سازمانهايي ساختارهاي سازماني و سبك ها و روشهاي مديريتي بايد طوري باشد كه منابع انساني سازمان در فرايند تصميم گيري و اجرا و رسيدن به اهداف سازماني دخالت و مشاركت داشته باشند تا با تشكيل گروهها و تيم هاي كاري خودگردان و تفويض اختيار و قدرت اجرايي به زيردستان سازماني پويا، توسعه يافته و انعطاف پذير شكل دهند و از اين طريق رابطه بين بالادست و پايين دست بهبود يابد و شرايطي توأم با اعتماد سازماني و به تبع آن مشاركت مفيد در سازمان به دست آيد. در ادبيات مديريت به چنين سازمان هايي عناويني چون مديريت مشاركتي، مديريت خودگردان، سازمان با منابع انساني توانا، مديريت كيفيت فراگير و توانمند سازي منابع انساني اطلاق مي گردد.

فهرست مطالب

  • چكيده
  • مقدمه
  • الف- اعتماد اجتماعی
  • ب- توانمند سازی
  • ج- فرايند توانمندسازي در مدیریت جهادی
  • نظريه هاي توانمندسازي در مدیریت جهادی
  • ج – اعتماد و توانمندسازي مدیریت جهادی
  • بحث و نتیجه گیری
  • فهرست منابع و مآخذ
  • الف: منابع فارسی
  • ب: منابع لاتین
  • عنوان پروژه: تحلیل جامعه شناختی نقش اعتماد اجتماعی در توسعه فرهنگ و مديريت جهادي
  • قالب: word و قابل ویرایش
  • تعداد صفحات: 17 صفحه
  • قیمت: 12000 تومان  9000 تومان

کليک جهت خريد کالا ، به منظور پذيرش قوانين و مقررات سايت مي باشد .

کليک جهت خريد کالا ، به منظور پذيرش قوانين و مقررات سايت مي باشد .

توجه ، توجه خیلی مهم : لطفا ایمیل خود را بدون www وارد کنید و از درستی ایمیل خود مطمئن باشید زیرا علاوه بر دانلود فایل، یک نسخه از آن نیز به صورت خودکار به ایمیل شما ارسال می گردد.

بعد از پرداخت آنلاین توسط کارتهای بانکی تحت شتاب لینک دانلود فایل بصورت اتوماتیک برای شما آزاد و نمایش داده می شود و همچنین اگر در هنگام خرید ایمیل خود را وارد کرده باشید یک نسخه از فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.

راهنمای دانلود :

  1. ابتدا بر روی گزینه خرید در بالا کلیک کنید سپس نام و ایمیل خود را در کادر وارد و بر روی گزینه ” خرید که به رنگ آبی است “  کلیک کنید.
  2. سپس با انتقال به سامانه پرداخت و انتخاب گزینه ؛ پرداخت از طریق درگاه های بانکی؛  بانک صادر کننده کارت خود را انتخاب و با پرداخت وجه، بلافاصله لینک دانلود فایل مورد نظر برای شما نمایش داده می شود و یک نسخه از آن نیز به ایمیل شما ارسال می گردد.

جهت راهنمای پرداخت اینترنتی اینجا کلیک کنید

banksLogo1

نام شما (الزامی)

ایمیل شما (الزامی)

موضوع

پیام شما

درباره‌ی ایرانی داک

avatar
ایرانی داک پایگاه علمی سالم در زمینه پروپوزال، پایان نامه، مقاله، پروژه و تحقیقات دانشجویی در مقاطع تحصیلی کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای می باشد؛ با افتخار به اینکه عملکرد تخصصی، پژوهشگری ، احاطه بر موضوع ، توجه به اصول، ضوابط و معیار های علمی ، دانش روز ، توانمندی حرفه ای، آن تایم بودن و پذیرش مسئولیت کامل مشاوره پروژه ها و تحقیقات متقاضی از ویژگی های عملکردی متخصصین کارآزموده این مجموعه علمی ـ فرهنگی است.

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*


− 1 = شش