بروزترین پروژه های ایرانی داک
خانه » پروژه، مقاله، تحقیق » دانلود پروژه تاثير سرمايه انساني و سرمايه اجتماعي بر رشد اقتصادي ايران
دانلود پروژه تاثير سرمايه انساني و سرمايه اجتماعي بر رشد اقتصادي ايران

دانلود پروژه تاثير سرمايه انساني و سرمايه اجتماعي بر رشد اقتصادي ايران

شرح مختصر :

اصطلاح سرمايه اجتماعي قبل از سال 1916، در مقاله­اي توسط هانيفان مطرح شد. اما، نخستين بار توسط جين جاكوب در سال 1961 به كار رفته است، گلن لوريِ اقتصاددان نيز همچون ايوان لايتِ جامعه­شناس، اصطلاح سرمايه اجتماعي را در دهه 1970 براي توصيف مشكل توسعه اقتصادي درون شهري به كار برد. در دهه 1980، اصطلاح سرمايه اجتماعي توسط جيمز كلمنِ جامعه­شناس در معناي وسيع­تري مورد استقبال قرار گرفت و رابرت پوتنام دانشمند علوم سياسي، نفر دومي بود كه بحثي قوي و پرشور را در مورد سرمايه اجتماعي و جامعه مدني هم در ايتاليا و هم در ايالات متحده برانگيخت (فوكوياما، 1379). سرمايه اجتماعي واژه‌اي است كه در سال‌هاي اخير وارد حوزه علوم اجتماعي و اقتصاد شده و دريچه­ی تازه‌اي را در تحليل و علّت‌يابي مسائل اجتماعي و اقتصادي گشوده است. در اين زمينه مطالعات وسيعي توسط صاحب‌نظران و دانشمندان اين علوم صورت گرفته و نظريه‌پردازاني همچون جين جاكوب (1961)، لوري (1970)، بن پرات (1980)، ويليامسن (1981)، بيكر (1983)، جيمز كلمن (1966)، رابرت پاتنام (1970)، پيربورديو (1980) و فرانسين فوكوياما (1990) تعاريف متعددي از سرمايه اجتماعي ارائه كرده‌اند.

از طرف ديگر، اهميت سرمايه انساني بعنوان يكي از منابع توسعه اقتصادي از مدت‌ها پيش وارد مباحث اقتصادي شده است. آدام اسميت (1776) اولين اقتصاددان كلاسيكي است كه مهارت را بعنوان يكي از عوامل اساسي، كه تفاوت دريافتي و بهره‌وري را توضيح مي‌دهد؛ معرفي مي‌كند. در دهه 1960 افرادي مانند بكر (1964)، شولتز (1961) و ماينسر (1974 و 1962)، در مطالعات خود نشان دادند كه آموزش، از طريق دستمزد نيروي كار، بر روي رشد اقتصادي اثر مي‌گذارد. در واقع شولتز که او را پدر نظريه سرمايه انساني می­نامند؛ معتقد بود كه نقش بهبود كيفيت نيروي كار كه از طريق سرمايه‌گذاري در سرمايه انساني حاصل مي‌شود، به عنوان يكي از عوامل تعيين كننده رشد در تحليل‌هاي سنتي عوامل مؤثر بر رشد اقتصادي فراموش شده است (شولتز،1961). به همين دليل، گروهي از اقتصاددانان با استفاده از توابع توليد تلاش كردند تا توليد اضافي ايجاد شده به وسيله سطوح بالاتر آموزش را برآورد كنند. سيمون کوزنتس برنده جايزه نوبل اقتصاد در سال 1971، اعتقاد داشت که مفهوم سرمايه که تنها سرمايه فيزيکي و کالايي را شامل مي­شود؛ مفهومي ناقص و نارساست. لذا، بايد سرمايه انساني و فيزيکي هر دو به حساب آيند (صادقي و عمادزاده، 1382).

فهرست مطالب

  • چكيده
  • مقدمه
  • ديدگاه صاحب‌نظران سرمايه اجتماعي و سرمايه انساني
  • ارتباط سرمايه اجتماعي و سرمايه انساني بر رشد اقتصادي
  • مروري بر مطالعات انجام شده
  • معرفي مدل
  • بررسي آزمون علّيت گرنجر و ديکي فولر
  • الگوي تصحيح خطا
  • نتيجه­ گيري
  •  فهرست منابع و مآخذ
  • منابع فارسی
  • منابع لاتین
  • عنوان پروژه : تاثير سرمايه انساني و سرمايه اجتماعي بر رشد اقتصادي ايران
  • قالب: word و قابل ویرایش
  • تعداد صفحات: 21 صفحه
  • قیمت: 12000 تومان  9000 تومان

کليک جهت خريد کالا ، به منظور پذيرش قوانين و مقررات سايت مي باشد .

کليک جهت خريد کالا ، به منظور پذيرش قوانين و مقررات سايت مي باشد .

توجه ، توجه خیلی مهم : لطفا ایمیل خود را بدون www وارد کنید و از درستی ایمیل خود مطمئن باشید زیرا علاوه بر دانلود فایل، یک نسخه از آن نیز به صورت خودکار به ایمیل شما ارسال می گردد.

بعد از پرداخت آنلاین توسط کارتهای بانکی تحت شتاب لینک دانلود فایل بصورت اتوماتیک برای شما آزاد و نمایش داده می شود و همچنین اگر در هنگام خرید ایمیل خود را وارد کرده باشید یک نسخه از فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.

راهنمای دانلود :

  1. ابتدا بر روی گزینه خرید در بالا کلیک کنید سپس نام و ایمیل خود را در کادر وارد و بر روی گزینه ” خرید که به رنگ آبی است “  کلیک کنید.
  2. سپس با انتقال به سامانه پرداخت و انتخاب گزینه ؛ پرداخت از طریق درگاه های بانکی؛  بانک صادر کننده کارت خود را انتخاب و با پرداخت وجه، بلافاصله لینک دانلود فایل مورد نظر برای شما نمایش داده می شود و یک نسخه از آن نیز به ایمیل شما ارسال می گردد.

جهت راهنمای پرداخت اینترنتی اینجا کلیک کنید

banksLogo1

نام شما (الزامی)

ایمیل شما (الزامی)

موضوع

پیام شما

درباره‌ی ایرانی داک

avatar
ایرانی داک پایگاه علمی سالم در زمینه پروپوزال، پایان نامه، مقاله، پروژه و تحقیقات دانشجویی در مقاطع تحصیلی کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای می باشد؛ با افتخار به اینکه عملکرد تخصصی، پژوهشگری ، احاطه بر موضوع ، توجه به اصول، ضوابط و معیار های علمی ، دانش روز ، توانمندی حرفه ای، آن تایم بودن و پذیرش مسئولیت کامل مشاوره پروژه ها و تحقیقات متقاضی از ویژگی های عملکردی متخصصین کارآزموده این مجموعه علمی ـ فرهنگی است.

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*


1 + = شش